حميد پا طلائي
حميد شيرزادگان سال ۱۳۲۰در محله سنگلج تهران به دنيا آمد. فوتبال را از سالهاي ابتدايي دهه ۳۰زيرنظر مربياني همچون اكبر كيا، حسن فاخري، ابتهاج و مسعود برومند در تيمهاي زير گروه شاهين مثل كولاك و سيمرغ آغاز و در سال ۱۳۳۶براي اولين بار در تركيب تيم بزرگسالان شاهين حضور يافت.
درخشش فوقالعاده او در تيم شاهين و زير نظر تعاليم اخلاقي مرحوم دكتر عباس اكرامي باعث شد تا درهاي فوتبال ملي در سال ۱۳۳۸به روي وي باز شود.
"شيرزادگان" ۱۸ساله با تيم ملي فوتبال به هندوستان رفت و از آن پس تا سال ۱۳۴۸مهاجم اول تيم ملي بود.
وي در سال ۱۳۴۳براي اولين بار به كشور آمريكا رفت. بعد از پايان محروميت يك ساله او و ياران شاهين مثل حميد جاسميان، همايون بهزادي، مرحوم محراب شاهرخي و ... در سال ۴۴و در ميان استقبال شادروان غلامرضا تختي، همايون بهزادي و ده هزارهوادار مشتاق به ايران بازگشت و كسوت ملي خود را يكسال بعد خاتمه داد.
او سپس براي ادامه تحصيل به همراه همسرش راهي كشور آمريكا شد و در آن جا فوق ليسانس مديريت مالي گرفت. سالهاي حضور در اين كشور را با تيم كيكرز بالتيمور در ميادين فوتبال حاضر شد. در غياب او ياران شاهين دسته جمعي به تيم پرسپوليس پيوستند و او هم غيابا پرسپوليسي شد.
شيرزادگان در سالهاي دهه ۵۰سرمربي تيم نفت تهران بود. تيمي كه از وجود مايلي كهن، فرزام نيا و... به عنوان بازيكن بهره ميبرد.
بازتاب درگذشت حميد شيرزادگان در سايت كنفدراسيون فوتبال آسيا
بازيكن افسانهاي فوتبال ايران در دهه چهل ،خداحافظي خاطره انگيزي در ورزشگاه شهيد شيرودي تهران داشت.
در اين گزارش آمده است: صدها دوستدار و علاقهمند به فوتبال در مراسم تشييع پيكر شيرزادگان گلزن خاطره انگيز دهه ۱۳۴۰فوتبال ايران شركت كردند.
مهاجم اسبق تيمهاي شاهين و پرسپوليس تهران به دليل سرطان در سن ۶۶ سالگي درگذشت.
مقامات رسمي، نامداران فوتبال، مربيان، ستارگان سينما و طرفداران او بنا بر رسم ورزشي ايران روز يكشنبه پيكر او را در ورزشگاه شيرودي تشييع كردند.
شيرزادگان همان "پا طلايي" معروف بعد از تغييراتي كه در سال ۱۳۳۸در تيم ملي بوجود آمد در فهرست ژرژي ژوك مجاري قرار گرفت و با پيراهن ايران در هند مقابل اين كشور به ميدان آمد.
اين بازيكن در ۱۴باري كه با پيراهن تيم ملي فوتبال ايران به ميدان رفت، ۹گل براي اين تيم به ثمر رساند.
محمود بياتي مربي تيم ملي ايران دراواخر دهه ۱۳۴۰ميگويد: شيرزادگان در محوطه جريمه بسيار خطرناك بود به خصوص مهارت خاصي در گل كردن توپهاي سرگردان داشت".
همايون بهزادي سر زن قهار ايران كه از بازماندگان نسل شيرزادگان است در مراسم تشييع هم تيمياش در شاهين و تيم ملي سخنراني كرد.
مهندس محمد علي آبادي رييس سازمان تربيت بدني نيز گفت : "تمام كساني كه با مرحوم شيرزادگان هم بازي بوده و او را به ياد دارند، امروز عزادار هستند.
نزديكان و هم بازيهاي او ميدانند كه شيرزادگان نه در ورزش بلكه در زندگي يك اسطوره و مرد اخلاق بود".
گفته ميشود شيرزادگان اولين بازيكن ايراني بود كه با قرارداد رسمي و به صورت حرفهاي در خارج از كشور بازي كرده است.
او كه براي تحصيل در اواخر دهه ۶۰ميلادي به آمريكا رفت و فوق ليسانس مديريت مالي گرفت همانجا در باشگاه بالتيمور كيكرز بازي كرد.
شيرزادگان در سالهاي اخير بدليل تسلطي كه بر نوشتن داشت به روزنامه نگاري ورزشي هم روي آورد و مطالب تحليلي بسياري از او در روزنامههاي ورزشي ايران به چاپ رسيد.
نظرات شما عزیزان: